· 

GEVOLGEN VAN STRESS: DIT DOET HET MET JE LICHAAM

Drukke tentamenweek? Onmogelijke deadline? Of gewoon een heleboel tegelijk op je bordje? Het kunnen allemaal oorzaken zijn van stress. Ugh, dat onrustige gevoel is wel het laatste wat je kunt gebruiken. Maar wat zijn de gevolgen van stress eigenlijk? Enne, kun je er nog wat tegen doen?

Gevolgen van stress: van aankomen tot puistjes

Heb je stress? Dan maakt je lichaam drie hormonen aan: cortisol, adrenaline en noradrenaline. De functies van deze hormonen komen van way back, toen we nog regelmatig in levensgevaar verkeerden. De stresshormonen zorgen ervoor dat alle prioriteit uitgaat naar overleven en maakt je klaar om te vechten of vluchten tijdens een gevaarlijke situatie.

 

Handig die hormonen, wanneer je achterna gezeten wordt door een mammoet. Maar een stuk minder logisch wanneer je gestresst bent voor die ene lastige schoolopdracht. Helaas maakt je lichaam hier geen onderscheid in. De hormonen geven alle overlevingsfuncties op dat moment voorrang en verminderen onder andere de verbranding van voedsel.

 

Geen wonder dus dat jij na een stressvolle periode best wel eens wat extra kilo's vast kunt houden. Maar daar stopt het niet bij. Want wanneer jouw panic-attack over is, denkt je lichaam dat je - letterlijk - voor je leven hebt gerend/gevochten. Niks van waar natuurlijk, maar dat boeit die hormonen niets. Nee hoor, je krijgt spontaan een vreetkick om je energie weer aan te vullen. En dat terwijl je misschien niet eens een stap hebt gezet!

 

Bye gains

Ook zou je best wel eens spieren kunnen verliezen als je langere periodes last hebt van stress. Zo zorgen de stresshormonen ervoor dat de aanmaak van glucose voorrang krijgt. Glucose kan snel omgezet worden in energie. Dit is natuurlijk fijn als je uit een nare situatie moet ontsnappen, maar tijdens dit proces wordt er wel proteïne (uit je spieren) afgebroken. Shit, daar gaan al je uren werk in de sportschool...

 

Bovendien zorgt een afbraak van spieren voor een lagere vetverbranding. Oei, stress verlaagt je verbranding dus op alle manieren!

 

Slechte huid of slaapproblemen? Blame de hormonen

En alsof dat nog niet vervelend genoeg is, veroorzaakt stress nog meer problemen. Zo verzwakt het je immuunsysteem, waardoor de kans op (kleine) infecties groter wordt. Dat verklaart waarom jij tijdens het schrijven van essay's altijd met een mega puist op je hoofd loopt!

 

Om nog maar te zwijgen over die slapeloze nachten... Je ligt maar te piekeren en voor je het weet is het drie uur later. Onvoldoende slaap brengt natuurlijk ook weer allemaal gevolgen met zich mee - zoals een slechtere concentratie, gezondheidsproblemen én meer stress.

 

Wat kun je doen?

Pff, je wist niet dat stress zó veel nare gevolgen met zich mee bracht. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om stress te verminderen. Ga eerst op zoek naar de oorzaak van het probleem: heb je misschien niet genoeg vooruit gepland? Of wil je te veel tegelijk? Misschien kun je de spoken in je hoofd laten verdwijnen door er met iemand over te praten. Zorg in ieder geval voor genoeg beweging en neem regelmatig pauzes. Een fijne playlist of een lekker warm bad doen vaak ook wonderen. 

 

Misschien voelt het even gek om te ontspannen tijdens een stressvolle periode, maar een leeg hoofd maakt je een stuk productiever. Zo doorbreek je de stress-cirkel en ga je een stuk relaxter aan de slag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0