· 

OPGEBLAZEN GEVOEL? ZO KOM JE ER NOG VOOR DE ZOMER VAN AF

Pff, de hele dag heb je gezond gegeten en flink gesport. En tóch heb je aan het einde van de avond een opgezette buik. Om gek van te worden. Hoe kom je zo snel mogelijk van je opgeblazen gevoel af? En nog beter: hoe kun je het de volgende keer voorkomen?

Opgeblazen gevoel: wat is de oorzaak? 

Waarschijnlijk ziet niemand uit je omgeving dat je een beetje opgezet bent, dus daar hoef je je absoluut geen zorgen over te maken. Maar een opgeblazen gevoel is natuurlijk wel heel vervelend om te hebben. Hoe krijg je nou zo'n opgeblazen buikje? Hier zijn tientallen oorzaken voor, van de naarste ziektes tot de onschuldigste gassen. Laten we ons even beperken tot de oorzaken waar je niet direct voor naar de huisartsenpost hoeft.

 

Te weinig water

Ja ja, je weet nou wel dat je voldoende water op een dag moet drinken. Maar die 2 liter is zo veel... Toch zul je er toch echt aan moeten geloven, want een tekort aan water is een van de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen gevoel. Zitten je darmen even in de knoop? Water hydrateert je darmen, waardoor ze beter op gang komen. 

 

Beperkt het opgezette gevoel zich niet tot je buik, maar is je hele lichaam wat poffiger dan normaal? Grote kans dat je vocht vasthoudt. Hoe gek het ook klinkt, ook dan moet je juist water drinken. Water brengt je nieren aan de praat en spoelt al het sodium en de suikers weg die ervoor zorgen dat je vocht vasthoudt.

 

Een verkeerde mix

Heerlijk, zo'n bakje kwark met fruit. Gezonder kan haast niet. Maar als je snel opzet is het misschien niet de beste combi. Fruit verteert een stuk sneller dan eiwitten (die in kwark zitten). Als je fruit tegelijk met eiwitten eet, gaat het fruit gisten in je maag terwijl de eiwitten nog verteert moeten worden. Daardoor blaas je op als een ballonnetje. 

 

Chill met de kauwgum

Ben jij een echte kauwgum kauwer? Hmm, misschien komt daar jouw bloat wel vandaan. Als je regelmatig knabbelt op een gummetje komt er een hoop lucht je maag in. Bovendien worden er allerlei verteringsstoffen door het lichaam aangemaakt, omdat je hersenen denken dat je aan het eten bent. Deze stoffen kunnen ook zorgen voor dat opgeblazen gevoel.

 

Eat all the vezels

Tja, deze spreekt toch eigenlijk wel voor zich? Vezels zijn de beste vrienden van je darmen en zorgen ervoor dat je number two niet te lang op zich laat wachten. Do I need to say more?

 

Beweeg regelmatig

Als je te lang in dezelfde houding zit, breng je je organen in een oncomfortabele positie. Sta om de zoveel tijd even op, rek je uit en loop een stukje. Zo breng je alles weer op gang en zeg je gedag tegen je gepofte look.

 

Dat opgeblazen gevoel is over het algemeen dus prima te verhelpen. Heb je nou het idee dat er toch wat anders aan de hand is? Rol jezelf dan gelijk naar de huisarts, want een opgezette buik kan ook een symptoom zijn van iets ergers.


Reactie schrijven

Commentaren: 0