· 

BIKINIFITNESS ONGEZOND? MIJN ERVARING SO FAR

Bikinifitness
Foto: Kenneth Nwosu (kenneth-fotografie.nl)

Zo'n twee weken geleden kopte LINDA. met 'Bikinifitness: ongezonde trend op Instagram'. Toevallig, want ik had een paar dagen daarvoor de opzet voor deze blog geschreven. Waarom ik 'm niet al had geplaatst? Omdat ik simpelweg té uitgeput was om lopende zinnen te produceren. Ik had gewoon geen energie meer. De reden? Bikinifitness.

Bikinifitness: mijn ervaring

In april begon ik met cutten (een calorietekort creeëren). De bedoeling was dat ik langzaam in mijn caloriebudget zou snijden. Met de nadruk op langzaam. Maar ja, ik vond dat ik niet snel genoeg resultaat zag. Eigenwijs als ik was, ben ik geheel tegen het advies van mijn coach/vriend/manmens steeds sneller minder gaan eten. No worries, ik had het onder controle. Maar gevolg was wel dat mijn lichaam steeds minder verbrandde, waardoor ik wéér omlaag moest. Och, die herkenbare vicieuze cirkel...

 

Een eetwedstrijd zou ik wel winnen!

En daar hield het niet bij op. Mijn dagen van strikt opletten werden namelijk afgewisseld met cheatdays waar je u tegen zegt. De chocolade, wijn en fastfoods waren niet aan te slepen. Zeker de weken na mijn brandwond, toen ik niet mocht trainen, werden gevuld met ongecontroleerd bingen. Laten we zeggen dat de balans erg ver te zoeken was.

 

Spek en bonen

Wat was het uiteindelijke doel van mijn cut? In eerste instantie een toffe fotoshoot (zie de foto hierboven). Maar bovenal ook om mezelf voor de nep voor te bereiden op een bikinicompetitie. Voor spek en bonen. Maar dan zonder spek. Gelukkig was dit dus nog niet voor het echie. Nu weet ik tenminste hoe het moet. Of nouja, hoe het níét moet.

 

Hoe #healthy is Daphne Schippers?

Dus ja, ik ben het met LINDA. eens: Bikinifitness is niet per se gezond. Helemaal niet zoals ik het aanpakte, maar trouwens ook niet echt als je het "goed" doet. Maar ehh, is dit shocking nieuws? Iedere (toekomstige) bikini atlete weet als het goed is dat de korte periode rondom je wedstrijd niet erg hashtag healthy is. Je lichaamsvet is op een laag punt en je kunt die shape nooit voor een langere periode vasthouden. 

 

Even een frisse neus halen

Maar je doet toch eigenlijk ook niet mee aan een competitie voor je gezondheid? Denk je dat Usain Bolt of Daphne Schippers voor een wedstrijd denken: "Goh, even een lekker stukje rennen in de frisse lucht"? Je doet het voor de uitdaging, voor de kick. Voor je momentje shine op het podium. Maar als je een behoorlijke roze brei in je hersenpan hebt, ben je de rest van het jaar wél gezond bezig. A.k.a. in balans. A.k.a. af en toe een salade, af en toe een Magnum. Je weet wel, leven.

 

Dus nee, het moment van de bikinicompetitie zelf is waarschijnlijk niet je gezondste moment ooit. Iedere sport houdt op een bepaald punt op met gezond zijn. Het gaat erom wat je de rest van het jaar doet, welke keuzes je maakt. En dat heeft deze nepprep me zeker geleerd. So excuse me terwijl ik even een eenmans pannenkoekenfeestje houd terwijl ik rondkijk voor wedstrijdbikini's. Op naar de echte prep!


Reactie schrijven

Commentaren: 0