· 

ONTBIJT OVERSLAAN; IS DAT ECHT ZO SLECHT?

Ontbijt overslaan

Je start je dag goed met een ontbijt. Tenminste, dat heb je wel eens gehoord. Maar klopt dat ook? Of is je ontbijt overslaan misschien niet zo erg als je dacht?

Ik ben groot voorstander van ontbijten. Een lekkere maaltijd in de ochtend zorgt ervoor dat ik twee keer zo snel mijn bed uit ben. Dat maakt vroeg opstaan toch een stuk minder erg. Maar is het ook echt slecht voor je om je ontbijt te skippen? Ik geloof van niet.

 

Ontbijt overslaan niet per se ongezond

Dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, heb je vast wel vaker gehoord. Zo zou ontbijten je stofwisseling op gang brengen. Ontbijt je niet? Dan wordt er beweerd dat je wel eens aan zou kunnen komen.

 

Maar uit onderzoek blijkt dat je stofwisseling helemaal niet zo breakfast-afhankelijk is. Britse onderzoekers hebben een groep proefpersonen opgedeeld in tweeën: wel-ontbijters en niet-ontbijters. Na zes weken vonden de onderzoekers geen verschil in stofwisseling. De niet-ontbijters bleken bovendien niet te gaan compenseren door later op de dag extra te gaan snoepen én er was geen verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen.

 

Voordelen van ontbijten

Uit een ander onderzoek kwam dan weer wel naar voren dat mensen die ontbijten een stabielere bloedsuikerspiegel hebben gedurende de dag. Bovendien waren de ontbijters wat actiever, waardoor ze meer calorieën verbrandden (al hadden ze natuurlijk wel meer calorieën gegeten). Ook komt deze groep sneller op gang in de ochtend.

 

Luister naar je lichaam

Sla jij je ontbijt regelmatig over en voel je je hier prima bij? Houden zo! Functioneer jij juist alleen na een grote bak havermout of wat sneetjes brood? Ook helemaal prima! Gewoon doen wat goed voelt, je kent je eigen lichaam het beste.

 

Het onderzoek is trouwens niet gebaseerd op kinderen. Voor hun kan het verstandig zijn om de dag sowieso te beginnen met een ontbijt. Zo komen ze sneller op gang tijdens de vroege uurtjes in het klaslokaal en blijft hun bloedsuiker zo stabiel mogelijk.

 

Geraadpleegde bronnen:

HP De Tijd - Onderzoek: ontbijt helemaal niet zo belangrijk als gedacht

Foodlog - Nog één keer dan: ontbijten is niet nodig

 


Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Garrett Waddell (woensdag, 01 februari 2017 19:36)


  Generally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very great article.

 • #2

  Latina Trusty (vrijdag, 03 februari 2017 08:33)


  I enjoy what you guys are up too. This sort of clever work and exposure! Keep up the awesome works guys I've added you guys to blogroll.

 • #3

  Linnea Udell (zaterdag, 04 februari 2017 12:53)


  Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I needed to ask. Does operating a well-established blog like yours require a large amount of work? I'm completely new to operating a blog but I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I will be able to share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 • #4

  Bart Hollins (zaterdag, 04 februari 2017 13:22)


  It is in point of fact a great and helpful piece of info. I am happy that you simply shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 • #5

  Wilber Ruhland (maandag, 06 februari 2017 20:03)


  Hello, just wanted to say, I liked this blog post. It was inspiring. Keep on posting!