· 

EIWITPOEDER VS CHOCOLADEMELK

En, dit fragment van de Keuringsdienst van Waarde toevallig al voorbij zien komen? Zo ja, dan kijk je nu misschien wel heel anders naar de stack proteïnepoeders in je keukenkastje. Heb je al die tijd je geld verspild aan dure eiwitpoeder, terwijl goedkope chocolademelk hetzelfde effect op je lichaam heeft?

Waarom eiwitpoeder niet te vergelijken is met Chocomel

 

Geen zorgen, de vergelijking tussen chocolademelk en eiwitpoeder is niet zo simpel als ze in het fragment laten lijken. "Whey en chocolademelk zijn precies hetzelfde" klínkt misschien lekker schokkend (en dus goed voor de kijkcijfers), maar de werkelijkheid is een stuk minder zwart-wit. Kijk maar eens mee.

 

1 schep (28 gram) Whey Perfection van Body & Fit

2 glazen (400 ml) Chocomel Mager

 • 110 kcal
 • 1,6 gram vet
 • 1,7 gram koolhydraten
 • 21,9 gram eiwit
Bron: Body & Fit
 • 232 kcal
 • 1,6 gram vet
 • 40,4 gram koolhydraten
 • 12,8 gram eiwit
Bron: Chocomel

Appels met peren vergelijken

 

Uit dit overzichtje blijkt dat je dus niet 400 ml, maar minstens 650 ml (ongeveer 3 glazen) magere Chocomel moet drinken om qua eiwitten in de buurt te komen van een schep Whey. Whey levert je 110 kcal op, en 3 glazen Chocomel 377 kcal. Dat is natuurlijk niet per se "slecht" of "minder gezond". Maar het laat wel zien dat er toch een stuk meer komt kijken bij zo'n vergelijking.

 

Wat denk je, Keuringsdienst van Waarde? Beetje gemakkelijk om zulke verschillende voedingswaren op één vlak te vergelijken en conclusies te trekken, niet?

 

Is eiwitpoeder noodzakelijk?

 

Maar goed, dat betekent natuurlijk niet dat eiwitpoeder per se de beste keuze is. Dit hangt af van jouw doelen, jouw voorkeur en hoe je lichaam reageert. Chocolademelk is alsnog een prima hersteldrank (ik tik er zelf regelmatig een glaasje van weg). Daarnaast kun je je eiwitbehoefte ook halen uit andere bronnen, zoals vis, vlees, kwark, bonen en noten.

 

Mijn punt? Wees je bewust van de voedingswaarden en voor- en nadelen van producten. Ga zelf op onderzoek, voor je klakkeloos iets overneemt. Er lopen namelijk genoeg "experts" rond die je graag verkeerde dingen aansmeren. In dit geval nog hartstikke onschuldig, maar er kan ook misbruik van gemaakt worden.

 

Doe wat werkt voor jou

Ben je nog zoekende naar jouw favo eiwitbron? Probeer eens wat uit. Zo kom je er vanzelf achter wat werkt voor jouw lichaam. Enne, neem dit van mij aan: laat je niet zomaar beïnvloeden door nitwits op tv die alleen maar mikken voor de hoogste kijkcijfers. Daar is namelijk nooit iemand gezond en gelukkig van geworden.


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Anouk (donderdag, 29 september 2016 14:33)

  haha, ik heb ook direct opgezocht hoeveel eiwit er dan in chocomel (light) zat en de verhouding in kcal tussen whey en chocomel ;-)
  Was toch wel iets anders dan ze het deden voorkomen...

 • #2

  Vincent (vrijdag, 13 januari 2017 18:06)

  Goed punt Kaylee; vond de hele uitzending trouwens niet heel sterk (zwak uitgedrukt). Er wordt bijvoorbeeld ook heel verbaasd gesproken over de vele whey merken; terwijl er ook tientallen merken motorolie, kaas, wasmiddel etc. zijn. Daar worden ook geen uitzendingen aan besteed; logisch, want marketing is en blijft marketing.

  Tot slot wordt er ook niet vermeld dat er in bijv. chocomel veel meer suiker zit dan in een whey shake.

  Grts,

  Vincent