· 

ONGEZONDE LEVENSSTIJL? AH JOH, TREK HET JE NIET AAN

Heb je alle commotie meegekregen over de twee diëtisten van The Green Happiness? Na een interview waarin ze een ei als de ongesteldheid van een kip bestempelden, was heel foodieland in rep en roer. Hoe durven ze ons zo bang te maken voor voedingswaren?! The Green Happiness zou dan ook een gevaarlijke invloed zijn op vrouwen die gevoelig zijn voor eetstoornissen.

O shit, dat klinkt heftig! Maar aan tafel bij RTL Late Night werd het allemaal wat genuanceerder: natuurlijk eten de groene dames ook wel eens een appeltaartje, maar ze kiezen toch liever voor de vegan variant. Ach joh, prima toch? Ik doe het ze niet na, maar what's the harm? Ieder z'n ding en zolang je er met een verstandige blik naar kijkt, kan het denk ik niet veel kwaad.

 

Gezondheid claimen

Wat ik vervelender vind, is dat dit het startsein leek te zijn voor alle "kenners" om over elkaar heen te vallen. Zo zweert de ene bij de richtlijnen van het Voedingscentrum en zegt de ander dat je het prima red met je "onderbuikgevoel". Een beetje van alles en van niks te veel. Maar waarom wil iedereen opeens gezondheid claimen? Natuurlijk: adviezen, tips en suggesties zijn meer dan welkom. Maar nagel iemand niet aan de schandpaal voor een levensstijl die niet onder jouw kopje #healthy past.

 

Lekker hoor, die chemische troep

Laat ik met een voorbeeld komen. Ik probeer te letten op het feit dat ik wat simpeler eet: meer groenten, minder onbewerkte producten. Maar dat neemt niet weg dat ik zo nu en dan geniet van een halve liter Monster Energy zero calories. Chemisch? Jazeker. Een bron van vitaminen en mineralen? Denk het niet. Maar geloof me, ik hoef daar niets meer over te horen. Die gesprekken worden namelijk een beetje voorspelbaar:

 

"Wát?! Waarom drink je dat? Dat is écht niet gezond. Je kunt nog beter de versie met suiker en calorieën nemen!"

Ik drink mijn calorieën liever niet. Kwestie van persoonlijke voorkeur.

"Dit is echt heel slecht voor je. Ik dacht dat je zo op je gezondheid lette als fitgirl."

Okay. But did I die?

 

Houd je een beetje in

Lieve zelfgeclaimde foodies, experts en al dan niet gediplomeerde kenners, ik heb een boodschap voor jullie: Live and let live. Deel je kennis en ervaring met het volk, met je vrienden of met je vegan kat voor mij part. Maar leg niemand iets op. Geen verplichtingen of veroordelingen, alleen suggesties.

 

Omdat ik snap dat het inhouden van bemoeienis een hele opgave kan zijn voor menig gezondheidsexpert, is hier een checklist om je op weg te helpen:

  • Maak je je oprecht zorgen om iemands kwaliteit van leven en gaat het om een dierbare? Vooruit, je kunt voorzichtige een opmerking maken over zijn of haar ongezonde levensstijl.
  • Geniet iemand regelmatig van een chemisch energiedrankje, is diegene prima in staat om zelf te kiezen wat ze in haar mond stopt én wil je alleen even laten zien dat jij ver boven al die "troep" staat? Zeg. dan. niks.

And with that being said trek ik nog een Monster open terwijl ik gisteren een heerlijke McFlurry naar binnen heb gewerkt. Boehoe, ongezonde ik.


Reactie schrijven

Commentaren: 0