· 

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER CHEATMEALS

Cheatmeal

Waar cheaten normaal staat voor "snoepen buiten de deur" betekent het in de fitnesswereld niets anders dan "snoepen". Dingen eten die normaal niet binnen je schema passen, maar waar je hartstikke veel zin in hebt.

Dat klinkt misschien een beetje verkeerd. Maar wist je dat een cheatmeal helemaal niet zo slecht voor je is? Sterker nog, als je het op een goede manier doet, helpt het je om je fitnessdoelen nóg sneller te bereiken!

Het schuldgevoel

Ga je voor één cheatmeal? Of liever voor een cheatday/-weekend? Hoe dan ook, na een potje losgaan kan het voelen alsof al je harde werk voor niets is geweest. Pff, na zo'n reep chocolade kun je je flink schuldig voelen... Bovendien ben je de volgende dag vaak opgeblazen. Het lijkt haast of je weer terug bij af bent.

Vetverbranding

Fout! Wat je misschien niet wist is dat cheaten je metabolisme (= vetverbranding) een enorme boost kan geven. Door langdurig onder je caloriebehoefte te eten, raakt je lichaam gewend aan het tekort. Om dit tekort tegen te gaan, zal je lichaam je de vetverbranding vertragen. Handig in geval van overleven, maar minder fijn als je vet kwijt wilt raken.

 

Hoe houd je je metabolisme op pijl? Door zo nu en dan boven je caloriebudget te eten. Je laat zo je lichaam weten dat het niet ondervoed wordt, dus dat er geen reden is om in survivalmodus te gaan.

Verstandig cheaten

Maar ehh, waar bestaat een goede cheatmeal dan uit? Misschien denk je er slim aan te doen door zoveel mogelijk "verstandig" te cheaten, met lekker veel eiwitten. Want eiwitten zijn goed voor je, toch? Klopt, maar toch kun je in dit geval beter kiezen voor een koolhydraatrijke maaltijd.

 

Wist je namelijk dat koolhydraten verantwoordelijk zijn voor het hormoon leptine? En laat leptine nou eens van grote invloed zijn op je metabolisme. Je leest in dit artikel precies hoe dat zit.


Geen zorgen dus als je dit weekend een lekker etentje op de planning hebt staan. Geniet van je cheat! Het zal je goede voornemens absoluut niet in de weg zitten. Je bent gauw genoeg weer back on track!

Reactie schrijven

Commentaren: 0