· 

IS EIWITPOEDER ESSENTIEEL TIJDENS JE FITNESS JOURNEY?

Eiwitpoeder

Vandaag gaan we dieper in op het gebruik van voedingssupplementen. Je hebt vast wel eens gehoord van eiwitpoeder. Maar ehh, voegt dat gekke poeder eigenlijk iets toe? Of is het allemaal geldklopperij?

Hoeveel eiwit heb ik nodig?

Je weet vast dat het eten van voldoende eiwitten hartstikke belangrijk is voor je spieren. Zeker wanneer je regelmatig sport! Tijdens het sporten maak je je spieren een beetje "kapot". Geen zorgen, met eiwitten worden deze weer opgebouwd en komen ze sterker terug. 

Gemiddeld zul je zo'n 1,5 - 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig hebben.

Rekenvoorbeeld:

Iemand van 60 kg heeft tussen de 90 gram (= 1,5x60) en 120 gram (= 2x20) eiwitten per dag nodig.

Eiwitrijke voeding

In principe zou je al je eiwitten uit je voeding kunnen halen. Vlees, kwark en noten bevatten bijvoorbeeld veel proteïnen. Maar erg gemakkelijk is dit niet. Een gekookt ei en een bakje kwark zijn lang niet voldoende. Vul maar eens in wat je op een dag eet in de app MyFitnessPal. Dan zie je direct hoeveel eiwitten je binnenkrijgt. Uit eigen ervaring weet ik dat dit al gauw te weinig is.

En juist daarom zijn er zoveel mensen die gebruik maken van eiwitpoeder. Het is relatief laag in calorieën en levert flink wat eiwitten op (rond de 22 gram per schep).

Anabolen?

Sommigen geloven dat er anabolen (doping) in eiwitpoeder zitten. Dit is niet waar! Whey eiwit wordt gemaakt van een restproduct dat ontstaat tijdens de productie van kaas. Voeg hier wat (kunstmatige) zoet-/geur-/kleurstoffen aan toe en je hebt een pot proteïnepoeder. Misschien niet helemaal natuurlijk, maar absoluut niet gevaarlijk.

Soorten eiwitpoeder

Eiwitpoeder is te verdelen in Whey en Caseïne. Whey wordt sneller in je lichaam opgenomen, waardoor dit geschikt is om te nemen voor en na je workout. Caseïne zou je bijvoorbeeld kunnen nemen als late night snack, om ervoor te zorgen dat er tijdens de nacht langzaam eiwitten worden afgegeven.


Heb je moeite met het halen van je gestelde eiwit doelen? Dan kun je eiwitpoeder inschakelen. Geen zorgen, hier zit niks "geks" in. Enne, je zal niet opeens veranderen in Arnold Schwarzenegger.

Reactie schrijven

Commentaren: 0