· 

STOPPEN MET BINGE EATING

Binge Eating

Ik durf te wedden dat je wel eens hebt gehoord van binge eating. Sterker nog: misschien heb je er zelf last van. Binge eating is een eetbuistoornis. Het is veel dwangmatiger dan "gewoon" overeten. Je schuift, zonder na te denken, alles naar binnen. En je stopt pas wanneer je kotsmisselijk bent.

Het is moeilijk om te begrijpen wat binge eating precies is, als je het nooit hebt meegemaakt. Het lijkt alsof je lichaam de controle volledig overneemt. Ik hoop dat je er nooit last van hebt gehad, maar tegenwoordig lijkt het steeds vaker voor te komen. Hier zijn (uit eigen ervaring) een paar punten waaraan je kunt herkennen dat je last hebt van eetbuistoornissen.

Tijdens een eetbui...

  • Duw je eten naar binnen tot je misselijk bent en buikpijn hebt - en zelfs dan ga je door.
  • Proef je het eten amper. Je denkt al tijdens het wegstouwen van het ene voedingsmiddel na over wat je vervolgens zal eten.
  • Na een eetbui voel je je schuldig. Je neemt je voor om het nooit meer zover te laten komen en de volgende dag compenseer je met extra veel cardio (of je neemt extremere maatregelen).

LET OP: Dit zijn allemaal dikke, vette alarmbellen. De onderstaande tips hebben mij geholpen, maar ik ben natuurlijk geen dokter. Het kan dan ook slim zijn om met iemand te praten.

 

Boek: Brain Over Binge - Kathryn Hansen

Op aanraden van iemand heb ik een boek over binge eating gekocht: "Brain Over Binge". Interessant en zeker een aanrader. Het is het verhaal van een vrouw die jarenlang dealt met binge eating, tot de meest extreme vorm aan toe.

 

Psychologen vertellen haar dat het komt door iets uit haar verleden, maar geen therapie lijkt te werken. Ze komt erachter dan haar urges niet veroorzaakt worden door een psychisch probleem, maar door een "stemmetje in haar hoofd" die haar instinctief vertelt te blijven schransen. Haar oplossing? Simpelweg niet aan het stemmetje toegeven.

 

De boodschap van het boek is: realiseer je dat je controle hebt over je eigen lichaam. Jij beslist uiteindelijk of je wel of niet die koelkast opentrekt.

 

Maar wat hielp écht?

Hoewel dat boek heel leerzaam was, loste het het probleem niet op. Wat mij uiteindelijk heeft geholpen? Niet langer extreem onder mijn onderhoud eten. Ik probeerde in die tijd snel af te vallen, dus ik had een heel laag caloriebudget. Fajah Lourens laag.

 

Door de honger waren er avonden waarop ik volledig losging, en daardoor weer aankwam. Gevolg? De volgende dag verlaagde ik mijn calorieën nóg meer. Ik kwam in een vicieuze cirkel terecht.

 

Als ik tegenwoordig vet wil verliezen, zorg ik ervoor dat ik alsnog voldoende calorieën binnenkrijg. Daardoor heb ik geen extreme hongergevoelens meer. De eerste paar weken na het verhogen van mijn caloriebudget had ik nog wel eens een eetbui, maar tegenwoordig blijven de binge eating aanvallen volledig weg!


Tegenwoordig krijgen veel mensen te maken met binge eating. Ik hoop dat de tip van vandaag niet op jou van toepassing was. Mocht dat wel zo zijn: succes sterke vrouw. Je kan het!

Reactie schrijven

Commentaren: 0