· 

ZOVEEL EIWITTEN, VETTEN EN KOOLHYDRATEN HEB JE NODIG

Eetschema

Heb je wel eens gehoord van macronutriënten? Dat zijn eiwitten, koolhydraten en vetten; stoffen die essentieel zijn voor het functioneren van je lichaam. Maar ehh, hoe zit het eigenlijk met de verdeling van die macro's? En wat deden ze ook al weer precies?

Stel: je wilt afvallen. Om dit te bereiken zorg je ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Simpel. Wil je spieren opbouwen? Dan doe je juist het omgekeerde. Maar daar houdt het niet bij op. Kijk ook eens naar je verdeling van eiwitten, vetten en koolhydraten. Een goede balans is niet alleen gezonder, maar ook een stuk efficiënter. Wist je bijvoorbeeld dat het eten van onvoldoende koolhydraten je vetverbranding kan vertragen?

Functie per macro

Iedere macronutriënt heeft zijn eigen belangrijke functies in je lichaam. Benieuwd naar een kort, simpel overzichtje?

 

Eiwitten (= 4 kcal per gram)

Eiwitten dragen bij aan spierherstel. Dat wist je misschien al. Maar er is meer. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor een soepel immuunsysteem. Kijk, nu snap je die (eiwitrijke) kippensoep als je verkouden op de bank ligt.

 

Vetten (= 9 kcal per gram)

Vetten zijn de reserves en bouwstoffen van je lichaam. Ze houden je niet alleen lekker warm in de winter, maar ze maken ook nog eens verschillende vitaminen beschikbaar. Daarnaast dragen ze bij aan een goede hormoonhuishouding. Opeten dus die avocado!

 

Koolhydraten (= 4 kcal per gram)

Je lichaam haalt snel en gemakkelijk energie uit koolhydraten. Snelle koolhydraten, zoals suikers, zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Dit geeft je een boost na een slopende training. Maar let op, te veel pieken (en bijbehorende dalen) zijn niet goed voor je. Neem daarom voldoende "langzame" koolhydraten. Deze kun je vinden in bijvoorbeeld volkoren producten en groenten.

Bereken het zelf

Je kunt op verschillende websites uitrekenen wat je ongeveer aan calorieën verbrandt op een dag. Maar hoe zit dat met de verdeling van macro's? Daar zijn wat richtlijnen voor. Let wel op: de ideale verdeling verschilt per persoon. Luister goed naar je lichaam en zoek uit waar jij je fijn bij voelt.

Richtlijnen:

- Eiwitten: zo'n 1,5 tot 2 gram per kilo lichaamsgewicht 

- Vetten: 20% tot 40% van je dagelijkse voeding (of 1 gram per kilo lichaamsgewicht)

- De rest vul je aan met koolhydraten


Benieuwd wat ik zoal op een dag eet? Je checkt het op de foto bovenaan deze blog! Ik ben geen fan van het uitrekenen van mijn eigen macro's, dus volg ik een voedingsschema van Stephen. Geïnteresseerd? Neem contact met hem op.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    littlehousebytheriver (zaterdag, 21 januari 2017 12:04)

    Ben echt te lui om dit bij te houden...en ook bang. Door mijn es verleden zo bang om weer door te slaan. Eet nu op gevoel..al is dit weer niet echt ten goede van al mijn sportactiviteiten denk ik....lastig..

  • #2

    Kaylee (zaterdag, 21 januari 2017 13:26)

    Mentale en fysieke gezondheid zijn het belangrijkste Kelly! Knap van je dat je weet in te schatten wat goed voor je is. Als er ook maar een klein alarmbelletje afgaat zou ik zeggen: niet doen! En op gevoel eten is hartstikke prima voor je fitnessresultaten, je lichaam laat vaak zelf weten wat 'ie nodig heeft ;-).