· 

SEXUELE INTIMIDATIE IN DE SPORTSCHOOL

Fitness is geweldig en de sportschool is mijn happy place. Ik voel me dan ook een bad ass lady als ik met ijzer loop te gooien. Maar er zijn ook veel vrouwen die niet naar de sportschool durven, of ver weg blijven uit het "mannenhok". Ze zijn bijvoorbeeld bang om constant aangestaard te worden - of erger.

Ik moet zeggen, mijn grens ligt vrij hoog. Ik word niet verlegen van starende ogen of een compliment. De meeste "ongepaste" dingen kan ik ook nog wel weglachen. Maar sommige uitspraken gaan te ver. Zo was ik laatst aan het deadliften, toen een onbekende jongen besloot dat 'Baffen!' de enige reactie was die hij daarop kon geven. Nu maakt het mij niet uit waar jij in je vrije tijd graag je neus in stopt, maar ik hoef er niet bij betrokken te worden. Al helemáál niet ten overstaan van een shitload (pun intended) aan mensen. 

 

Ik vroeg erom

Toen ik vervolgens een melding maakte bij mijn vriend (toevallig was hij op dat moment aan het werk in die sportschool) kwam de jongen in kwestie mij even mededelen dat ik het als compliment op had moeten vatten. Maar goed, deze karige vorm van excuses maken verloor een heleboel waarde toen ik hoorde dat hij aan andere sportschoolgangers had verteld dat ik "er echt om vroeg, met die billen zo in zijn gezicht."

Ik hoop natuurlijk dat de jongens bij jouw gym niet zulke opmerkingen maken. Maar gebeurt het toch? Stap gelijk naar een medewerker. Híj is degene die zich moet schamen, niet jij. Als je het aandurft, kun je de jongen in kwestie natuurlijk ook aanspreken. Soms is dat namelijk nodig...

Billen op de foto

Zo liep er laatst een meisje door (een andere) sportschool. Het was het type meisje dat de hoofden van mannen laat draaien en vrouwen zouden omschrijven als #bootygoals. Oprecht een prachtige meid. Natuurlijk mag je dat als jongen - of meisje for that matter - best waarderen. Maar toen ik vervolgens zag dat een knul onopvallend een foto van haar billen maakte, ging dat voor mij te ver. 

 

Dit keer ben ik niet eerst naar een medewerker gestapt, maar direct naar de jongen zelf. Hij ontkende het, maar gaf later toch toe dat 'ie fout zat. Toen ik het aan het meisje vertelde, reageerde ze geschokt. Niemand vind het natuurlijk leuk als er dat soort foto's van je worden gemaakt, zonder goedkeuring. Zie je zoiets gebeuren bij jou in de sportschool? Kom voor elkaar op! Zo maken we samen de gym een stuk vrouwvriendelijker.


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Debbythechocoholic (vrijdag, 24 februari 2017 19:08)

  Gelukkig heb ik nooit zoiets meegemaakt, maar wauw hoe onrespectvol kan je zijn? Zomaar een foto nemen van billen of zo een onozele reactie geven.. Nee dat zou ik ook niet pikken.

 • #2

  Femke (woensdag, 01 maart 2017 10:37)

  Mooie boodschap, topper.
  Xx

 • #3

  Alberthino (woensdag, 01 maart 2017 12:11)

  Well done girl