· 

BIKINIFITNESS: HET PODIUM OP?

Vorig jaar (ik geloof ergens rond deze tijd) maakte ik een besluit: in 2017 zou ik meedoen met een bikinifitness wedstrijd. Inclusief overdreven tan, glinsterende bikini en hakken om u tegen te zeggen. Ik was al een flinke tijd bezig met fitness en zag dit als de ultieme kans om mijn kennis en ervaring naar het volgende niveau te tillen.

NEP PREP

Net als wedstrijdzwemmen of voetballen op hoog niveau, is ook meedoen aan fitnesscompetitie een topsport. Dat wist ik. Daarom besloot ik een jaar van te voren een "nep prep" te volgen. Ik zou eten en trainen als een bikini athlete, om te kijken of ik het aan zou kunnen.

Nu had ik door omstandigheden (brandwond, hernia, etc.) veel spieren verloren en dus niet de meest snelle vetverbranding. Dit betekende dat ik meer en meer in mijn caloriebudget moest schrappen om resultaat te zien. Het was tof om te zien hoe je met genoeg uithoudingsvermogen alles kan bereiken, maar het gebrek aan energie was niet vol te houden. Iedere middag uit school moest ik een dutje doen, omdat ik de dag anders niet door kon komen.

"MISSCHIEN OOIT, MISSCHIEN NOOIT. MAAR ZEKER NIET NU." 

Einde nepprep VS Tijdens een gebalanceerde levensstijl

VERTEKEND ZELFBEELD

Het fysieke gedeelte was zwaar, maar het mentale aspect was misschien nog wel slopender. Niets leek goed genoeg. Iedere blik in de spiegel leverde me een nieuw onzekerheid op, een nieuw "verbeterpunt".

En ook toen mijn nep prep afgelopen was, duurde het erg lang voor ik weer in een gezond ritme kwam. Ik heb maanden lang alles gegeten wat los en vast zat, tot dagelijkse buikpijn aan toe. M'n lichaam heeft het zwaar te voorduren gehad. Pas nu, zo'n driekwart jaar later, kan ik zeggen dat ik de balans heb teruggevonden.

Maar goed, heb ik dan spijt van mijn nep prep? Nee! Dankzij deze periode weet ik namelijk dat bikinifitness op dit moment niet de meest verstandige keuze is. Tenminste, voor mij. Natuurlijk, niet elke wedstrijdvoorbereiding is zo ongezond als de mijne. Ben je mentaal sterk genoeg om te luisteren naar een goede coach? Laat je je niet beïnvloeden door een vertekend zelfbeeld? Dan zou je op een relatief gezonde manier het podium op kunnen stappen. Maar ik weet van mezelf dat ik op dit moment mentaal níét sterk genoeg ben om alle valkuilen van een prep te doorstaan.

Dus heb ik de keuze gemaakt: dit jaar geen wedstrijd voor mij. Misschien ooit, misschien nooit. Maar zeker niet nu.


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Femke (maandag, 20 maart 2017 09:00)

    Mooie woorden!! Besluiten het niet te doen vanuit een bewuste keuze is in mijn ogen een mentale kracht, weten wat je wil en gezond voor je is. xx