· 

STRESS IS SUCCES? NO WAY!

Journal, wat denk jij?

Ik sprak laatst met een klasgenootje over stress. "Van twee repen chocolade tot uren lange pauzes, eigenlijk gun ik mezelf gewoon heel erg veel," vertelde ik haar. Zo ben ik gek op genoeg slaap en uren chillen op de bank. Toch lijkt het steeds vaker of slaapgebrek en een overvolle agenda gelijkstaan aan succes. Doorwerken tot in de late uurtjes, om vervolgens de wekker te zetten op een onzedelijk tijdstip. Want ja, anders heb je geen tijd om te sporten. Is dat de mentaliteit van een harde werker, of slaan we een beetje door?

IK BEN LUI

Ik ben redelijk lui. Altijd al geweest. Zo ben ik trotse voorzitter van de zesjescultuur en zou het niet in mij opkomen om nachtrust op te offeren voor een tentamen of een baan. Toch lijkt het steeds meer de norm te worden: hoe minder slaap, hoe meer kans je hebt op succes. In een cultuur waar harde werkers geprezen worden, lijken de gezondheidsrisico's van slaapgebrek minder belangrijk. Dit geldt vooral voor jonge ondernemers. Want hoe wil je mensen inspireren en bereiken, als je niet 24/7 je merk aan het opbouwen bent? Ik lees dat jongens en meiden met een eigen bedrijf vier uur slapen, afspraak na afspraak afgaan en veertig ballen tegelijk in de lucht houden. Is dat dan dé succesformule?

 

ONGEZOND

Ik zie het eerder als de formule voor een burn-out. Sure, soms heb je geen andere keuze. Je krijgt nou eenmaal te maken met deadlines. Maar geef je ook aan wanneer het genoeg is? Durf je nee te zeggen, of iets uit te stellen? Weinig slaap en veel stress is niet het middel om je dromen waar te maken. Het is geen maatstaaf van je succes. Wat het dan wel is? Ongezond.

Een paar gevolgen die weinig slaap en veel stress met zich mee kunnen brengen:

- gewichtstoename

- minder productiviteit

- voor de mannen: produceren van minder spermacellen

- grotere kans op hartziekten

- vatbaarder voor depressie

- etc, etc

 

GUN JEZELF WAT RUST

Mijn motto? Twee uur keihard werken is goed voor tenminste een half uur pauze. En eerlijk? Ik heb heel weinig stress, krijg alles op tijd af en ben met een aantal fantastische projecten bezig. Je hoeft echt niet constant rond te rennen om iemand te zijn in deze wereld. En als het succes dan eenmaal verschijnt, ben je tenminste niet te uitgebrand om ervan te kunnen genieten.

Dus klim gauw op die bank met een zacht dekentje, een reep Tony's en een fijne serie of een goed boek. Zit je er even doorheen? Het is oké om dat tentamen te herkansen, of die gymsessie over te slaan. Echt waar, je hebt het verdiend.


Reactie schrijven

Commentaren: 0