· 

Werken In De Fitnessbranche? Zo Begin Je Zonder Ervaring

Ola Journal,

 

De drukke periode van stage zit er bijna op en met mijn diploma op zak ben ik klaar voor de wijde wereld. Mijn plan als recent afgestudeerde? Werken in een sportschool. Met het oog op de toekomst en mijn fitness-business-plannen denk ik dat het énorm leerzaam zal zijn om praktijkervaring op te doen in de club. De afgelopen jaren heb ik veel gewerkt op kantoor (onder andere bij een fitnessketen) en hoewel dat hartstikke interessant was, denk ik dat het tijd is om deze branche eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Niet als lid, niet vanuit HQ, maar als medewerker op de club. Inmiddels ben ik dan ook midden in het new job proces, inclusief motivatiebrieven en sollicitatiegesprekken. Wie weet zijn jullie ook op zoek naar een baantje in de sector, daarom dacht ik: laat ik mijn ervaringen en tips met jullie delen.

Schrijf een topper van een motivatiebrief

Een saaie, nietszeggende motivatiebrief spreekt geen enkele werkgever aan. Zeker de actieve, gemotiveerde sportschoolwerkgever niet. Schrijf een brief die eruit springt, waarin je aangeeft:

  • Wat je uniek en bijzonder vindt aan de club waar je voor wil werken (dit laat zien dat je je goed hebt ingelezen)
  • Waarom juist jij als persoon zo goed bij deze punten en functie past (refereer bijvoorbeeld naar een tevreden ex-werkgever die je ooit een concreet compliment op het gebied van deze punten heeft gegeven)
  • Wat fitness voor jou heeft betekent (en waarom je andere mensen wil helpen)
  • Welke ervaring je hebt die goed aansluit bij de vacature (dit hoeft niet per se uit dezelfde branche te zijn, zie het volgende punt)

Plak er vervolgens een vlotte foto bij en stuur hem als PDF'je naar de club. Dit geeft een verzorgde indruk en staat veel professioneler dan een Word-bestandje.

Geen ervaring? Geen probleem

Het is onzin dat je niet aan de bak zou kunnen komen als je geen ervaring hebt in de sector. Als je iets écht graag wil, zal je enthousiasme van je afspatten. Voor een werkgever is dit veel aantrekkelijker dan iemand met de juiste ervaring, maar zonder passie. Geef aan dat je leergierig bent, meer dan open staat voor nieuwe ervaringen en dat jouw skills zich al eerder in andere velden hebben bewezen. Om een voorbeeld te noemen: mijn jarenlange ervaring als verkoopmedewerkster en hostess komt bijzonder goed van pas voor de functie van gastvrouw op de fitnessclub. Niet dezelfde branche, wel dezelfde benodigde klantvriendelijkheid.

Wees bereid om te groeien

Misschien heb je voldoende ervaring om als baliemedewerker aan de slag te gaan, maar zie jij jezelf liever als bijvoorbeeld clubmanager of personal trainer. Geef tijdens je sollicitatiegesprek aan dat je graag door zou willen groeien en bereid bent om jezelf te bewijzen. Vaak gaat intern doorgroeien erg snel en kun je, bij voldoende inzet, bijvoorbeeld een cursus volgen. Voor je het weet heb je de functie van je dromen.

Deel je toekomstplannen

Tijdens een sollicitatiegesprek vertel ik de potentiële werkgever maar al te graag over mijn toekomstige businessplannen. Tijdens zo'n gesprek wordt mijn passie voor het vak op deze manier extra duidelijk. Een goede werkgever zal waarderen dat jij een duidelijk toekomstbeeld hebt en weet wat je wilt. Bovendien is het altijd goed om mensen te vertellen over je plannen – wie weet wie zij in hun netwerk hebben om jou verder te helpen!

Heel veel succes met je sollicitaties en onthoud: zolang je het met een grote lach op je gezicht doet, kom je een heel eind!

 

Adios, Kaylee

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Steve (zaterdag, 07 juli 2018 10:45)

    Ookal heb ik de ervaring, deze tips ga ik zeker toepassen bij mijn sollicitatiegesprekken