· 

Februari Challenge: Gezond Eten Meer Bewegen

Het nieuwe jaar is inmiddels alweer even aan de gang, en je goede voornemens lijken wellicht naar de achtergrond verdwenen. Geen zorgen, het is helemaal niet vreemd als je terug in je oude gewoontes bent gevallen. Sterker nog, dat is hartstikke menselijk. Je lichaam en hersenen zijn namelijk gek op jouw comfortzone en willen daar het liefste blijven. Je gebruikelijke routine kost de minste fysieke en mentale moeite en is dus - met het oog op overleven - het meest efficiënt voor je body. Erg handig voor survival, maar wat minder als je juist positieve veranderingen wil creëren. Daarom gaan we deze maand nieuwe gewoontes aanleren, zodat die uiteindelijk tot je nieuwe comfortzone gaan behoren.

 

Zoals je inmiddels van me weet breng ik het hele fitnessgedoe graag terug naar twee simpele factoren: gezond eten en meer bewegen. Ongeacht je doel is dit immers altijd een goed punt om te beginnen. Welke realistische stappen kunnen we deze maand zetten om gezond eten en meer bewegen een vast onderdeel van je leven te maken?

 

Stap 1: Gezond Eten (Wat haal je niet in huis)

Belangrijk, tijdens deze challenge ga je niet je hele eetpatroon drastisch omgooien. Nope, je doet iets wat bij jouw levensstijl past. Alleen zo zul je namelijk gewoontes creëren die blijven plakken. Ik wil dat je voor deze specifieke challenge drie voedingsmiddelen omschrijft waarbij jij je absoluut niet in kan houden. Eten waarvan je weet dat je het niet bij één portie kan laten.

 

Laat ik mezelf even als voorbeeld nemen. Je maakt mij best vrolijk met een handje snoep of een zak friet, maar één portie is voor mij voldoende. Zet me daarentegen chocolade of een bak chips voor en ik ben niet te houden... Zak. Moet. Leeg.

 

Kun jij drie voedingsmiddelen omschrijven waarbij je hetzelfde gevoel hebt? Mooi. Dan daag ik je hierbij uit om de hele maand februari deze voedingsmiddelen NIET in huis te halen. Besteed er ook buitenhuis geen geld aan (dus niet stiekem op het station een reep Milka kopen). Doet iemand anders bij jou de boodschappen? Het meest eenvoudig is als je hem of haar vraagt jou te joinen met deze challenge. Geen kans? Stel voor dat hij/zij die specifieke voedingsmiddelen voor je uit het zicht haalt.

 

De gedachte hierachter is dat je jezelf niet onnodig in verleiding brengt. Elke keer wanneer je dat specifieke product namelijk ziet, moet je een (onbewuste) keuze maken: wel of niet eten? Dit vraagt hartstikke veel van je willpower, willpower die je wellicht liever voor hele andere beslissingen wil gebruiken.

 

LET OP: Wat ik niet wil bereiken, is dat je het voedingsmiddel dusdanig gaat verbannen uit je leven dat het juist iets wordt waar je constant aan blijft denken. 'Forbidden foods' creëeren namelijk een ongezonde relatie met eten en kunnen onder andere resulteren in eetbuien. De truc om dit te voorkomen is door het voedingsmiddel gewoon te eten als het je gratis aangeboden wordt. Bijvoorbeeld op een verjaardag. In mijn geval: ik haal de hele maand februari geen chocolade in huis, maar zal wel chocoladetaart eten op een feestje. Zo breng ik mezelf niet onnodig in de verleiding, én zorg ik niet voor een ongezonde mindset rondom chocolade.

 

Foto door Güven Photography (www.guvenphotography.com)

Stap 2: Meer Bewegen (Stappen zetten)

Toegankelijker kan deel 2 van deze challenge haast niet zijn, we gaan namelijk stappen zetten. Hier heb je geen sportschoolabbo of dure accessoires voor nodig, de benenwagen is voldoende. Wel handig als je een activity tracker hebt, maar op de meeste smartphones zit tegenwoordig ook gewoon een app die je stappen bijhoudt. Bekijk een uitleg voor het activeren van je stappenteller op je iPhone of download een app voor je Android toestel.

 

Ook hierbij gaan we uit van jouw huidige levensstijl. Ga daarom eerst twee dagen na hoeveel stappen je gemiddeld op een dag zet. Stel, je zet 3.000 stappen op een dag. Dan is het niet realistisch om plotseling 10.000 stappen te zetten. Het doel? Je dagelijkse stappen omhoogbrengen met 50% (als je <8.000 stappen op een dag zet) of 25% (als je >8.000 stappen op een dag zet).

 

Iemand die 6.000 stappen op een dag zet, moet tijdens deze challenge dus gemiddeld 9.000 stappen op een dag zetten (+50%). Zet je 10.000 stappen op een dag, dan zet je tijdens deze challenge 12.500 stappen (+25%). Dit is je dagelijkse target. Flink aan de bak dus.

 

Een paar tips om dagelijks meer stappen te zetten:

  • Ga dansen! Bijvoorbeeld in de kroeg, thuis voor de spiegel of tijdens een lesje Zumba. Met een uur flink dansen kun je al snel 5.000+ stappen afstrepen.
  • Elke wandeling is er één. Bied op je werk aan om koffie voor je collega's te halen, loop een rondje tijdens de lunch of wandel een extra groot blokje om met de hond. Vermijd bovendien de lift en de roltrap. Extra bonuspunten voor traplopen!
  • Check gedurende de dag of je op schema ligt. Loop je ietwat achter? Tijd om in te halen en de benen te strekken. Dat werkt vaak makkelijker dan alles aan het einde van de dag inhalen.

Dus, de challenge samengevat?

Een korte samenvatting van je actiepunten tijdens deze Februari Challenge:

  1. Kies 3 voedingsmiddelen waarbij je je niet in kunt houden. Zorg dat je deze voedingsmiddelen de hele maand niet in huis haalt én er geld aan uitgeeft. Let op: als ze gratis worden aangeboden, neem je een portie!
  2. Meet je gemiddeld aantal stappen op een dag. Tel hier 25-50% bij op. Dit is je nieuwe dagelijkse stappen-target voor deze maand.

Doe je met me mee? Dan ben ik heel benieuwd naar je ervaring. Stuur me een mailtje, een berichtje op Instagram of laat hieronder een reactie achter. Succes!

 


Ben je na deze challenge gemotiveerd en wil je nóg meer handige tips over Gezond Eten en Meer Bewegen? Download de Weightloss Guide en ga direct aan de slag!

 

Gezond Eten Meer Bewegen: Weightloss Guide

 

Met deze Weightloss Guide leer je alles over de fundamenten van gewichtsverlies. De Guide geeft je alle tools om zelf een voedingsschema op te stellen en een plan te maken om op een gezonde manier vet te verbranden. Ready om je doelen te bereiken?

 

De Guide bevat:

 

• 3 voorbeeld voedingsschema's (1400 kcal, 1600 kcal en 1800 kcal)

• Concrete tips om het voedingsschema aan te passen aan jouw levensstijl

• Simpele berekeningen om zelf je ideale voedingsplan op te stellen

• 3-daags workout schema voor thuis

• 3-daags workout schema voor in de sportschool

• Tips en tricks om onbewust meer calorieën te verbranden

 

Veilig betalen met iDeal of PayPal, na betaling is je download direct beschikbaar

Reactie schrijven

Commentaren: 0