· 

LEKKERE KOEKJES ALS TREAT: MILLIONAIRE'S SHORTBREAD

Voor mij is het allerbelangrijkste om deze levensstijl vol te houden: jezelf niks verbieden. Ik probeer zoveel mogelijk groenten en fruit te eten, maar een lekkere suikerbom gaat er net zo goed in! Als ik ook maar even de tijd heb om de keuken in te duiken, maak ik het allerliefst deze super simpele millionaire's shortbread. Het kost even tijd, maar ze kunnen zeker niet mislukken!

Ik heb de basis voor dit recept uit een boek dat ik als afscheidscadeautje kreeg van mijn vorige stage. Fun fact: ik kreeg een tas vol eiwitrepen én een boekje met de lekkerste taartrecepten #balans. Wanneer ik ergens werk, vind ik het super leuk om zo nu en dan wat lekkers te bakken voor het kantoor. Dit recept maak je gemakkelijk in bulk, waardoor de koekjes ideaal zijn om mee te nemen voor al je collega's. Succes gegarandeerd. Zet ze alleen niet te lang in een warme omgeving, want de koeken hebben nogal snel de neiging om te smelten.

Wat heb je nodig?

Voor 9-12 (flinke) koeken

 • 175 gram bloem
 • 120 gram kristalsuiker voor de bodem
 • 230 gram boter
 • 400 gram gecondenseerde melk
 • 175 gram pure chocolade

Zo maak je het

 1. Bekleed een bakvorm (ik gebruik een brownie vorm) met bakpapier om te voorkomen dat je de plakkerige koeken er straks niet meer uit krijgt - al is likken uit de vorm ook écht niet verkeerd ;-). Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
 2. Meng de bloem met 115 gram van de boter en 50 gram suiker tot een ietwat kruimelig deeg. Pro tip: smelt de boter even kort in de magnetron om het makkelijker te kunnen mengen met de bloem.
 3. Verdeel het deeg over de bakvorm en druk het goed aan. Prik er vervolgens gaatjes in met een vork en bak zo'n 20 minuten in de oven, tot de koek mooi goudbruin is. Laat vervolgens in de vorm afkoelen.
 4. Verhit de gecondenseerde melk in een steelpan. Let op: goed blijven roeren! Wanneer de melk heet wordt, brandt deze anders snel aan. Voeg ondertussen de rest van de suiker (70 gram) en de boter (115 gram) toe en blijf roeren tot het een karamelachtige, dikke substantie krijgt.
 5. Stort de karamel op de afgekoelde koek en verdeel gelijkmatig. Pas op, de karamel is heet! Laat ook dit weer even in de vorm afkoelen tot kamertemperatuur.
 6. Breek de chocolade in stukjes en smelt deze au bain marie of in de magnetron. Kies je voor de laatste optie? Roer de chocolade iedere 20 seconden even door, om te voorkomen dat het aanbrandt.
 7. Giet de gesmolten chocolade over de karamellaag en laat de shortbread in de koelkast hard worden. 

Smullen maar!


Reactie schrijven

Commentaren: 0