· 

Samenwerking Via Instagram? Check Deze Red Flags

Hi there Journal,

 

Tegenwoordig vliegt het je om de oren: Instagrammers met grote én minder grote followings gaan massaal samenwerkingen aan met bedrijven. De ene heel tof, de ander een beetje nep. Maar goed, daar gaat deze blog niet over. Waar ik het wel met jullie over wil hebben? De oplettendheid die je bij zulke samenwerkingen moet vertonen. Het idee voor deze blog kwam bij me op omdat ik zo nu en dan zelf wel eens met bedrijven te maken krijg. Sommige zijn hartstikke legit, bij andere ben ik blij dat ik m’n checklijstje er even bijgepakt heb. Better safe than sorry, toch?

Foto door Güven Photography

Google is your best friend

Soms zul je benaderd worden door het Instagram account van het bedrijf zelf, andere keren krijg je een berichtje van een werknemer van het bedrijf. Ga in allebei de gevallen na of het account wel echt is. Check bijvoorbeeld het aantal volgers, de posts en de interactie met anderen om erachter te komen of het allemaal wel klopt. Word je benaderd door een werknemer? Ga via Google na of deze persoon echt is wie hij/zij zegt dat 'ie is. Kijk bijvoorbeeld of het LinkedIn profiel klopt en of het bedrijf misschien een overzicht van de werknemers op de website heeft. Zo weet je zeker dat je niet gecatfisht wordt.

 

Voel je trouwens ook niet bezwaard om de persoon te vragen zichzelf te identificeren als werknemer van het bedrijf: iemand met goede bedoelingen zal dit geen probleem vinden en zal je waarschijnlijk complimenteren voor je voorzichtigheid. Reageert de persoon in kwestie geïrriteerd? Ga er dan maar van uit dat er iets fout zit.

Ga andere samenwerkingen van het bedrijf na

Heeft het bedrijf met meerdere mensen een samenwerking lopen? Check wat voor mensen dit zijn: lijken de pagina's echt, of komt het meer over als oplichterij en spam-pages? Je kunt zelfs een van die meiden/jongens een berichtje sturen om te vragen of alles wel klopt. Opnieuw: als het een oprechte, goede samenwerking is zullen de influencers hier met veel plezier over praten. Blijft het allemaal een beetje vaag en laten mensen dingen in het midden? Dat is vaak geen goed teken.

Betalen? No way

Mijn regel is: een samenwerking gaat niet door wanneer ik ergens voor moet betalen. Niet omdat ik nou zo gierig ben, maar als het bedrijf echt vertrouwen in je heeft zullen ze je nooit vragen om iets te betalen of voor te schieten. Mag je bijvoorbeeld pas bij het bedrijf aansluiten als je voor een x-bedrag aan spullen hebt gekocht? RODE VLAG! Je bent voor hun niets meer dan een inkomstenbron, hoe leuk hun berichtjes ook mogen zijn. Al is het het meest toffe bedrijf ter wereld, de samenwerking zal nooit werken als deze gebaseerd is op hoeveel geld jij besteed. Bovendien kan het ook zomaar een scam zijn, waarbij jij geld ergens instopt en je vervolgens niets ervoor terug krijgt. Oei...

Geef nooit zomaar gegevens weg

Dat je nooit zomaar je gegevens weg moet geven, lijkt vanzelfsprekend. Toch heb ik het idee dat we hier soms nog iets te laks mee omgaan. Als een bedrijf je gratis producten aanbiedt, is het logisch dat ze een adres nodig hebben om de spullen naar toe te sturen. Laat je echter niet verblinden door een toffe deal, maar blijf kritisch. Zodra jouw adres in de verkeerde handen komt, kunnen mensen hier hele vervelende dingen mee doen. Stel je voor dat je een keer op Instagram laat vallen dat je alleen thuis bent en een slecht persoon weet waar jij woont...

 

Hetzelfde geldt trouwens voor je bankrekening. Als een bedrijf je beloofd dat je voor je diensten betaald wordt, hebben ze natuurlijk je bankrekening nodig. Maar zorg ook hier weer dat je 100% weet dat het bedrijf te vertrouwen is. Hoe meer ze van je weten, hoe sneller ze misbruik van je kunnen maken.

Alleen afspreken? Geen goed idee

Voor sommige samenwerkingen wil het bedrijf of de persoon face-to-face afspreken. Stel je doet een fotoshoot, dan moet je natuurlijk wel naar de locatie komen. Tof, maar pas hier heel erg mee op. Neem altijd iemand mee, het liefst iemand waarbij je je veilig voelt. Zo neem ik naar een eerste afspraak altijd mijn vriend mee. Als het gaat om een professionele afspraak, zal het diegene niet uitmaken wie jij precies meeneemt.

 

Natuurlijk is het altijd een goed idee om kennis te maken op een openbare plek. Maar reken jezelf niet direct veilig. Je weet nooit hoeveel mensen iemand meeneemt die van een afstand wachten tot ze toe kunnen slaan. Vergezocht? Misschien. Maar ik ben liever een beetje op m'n hoede dan dat ik in een busje verdwijn. Jij toch ook? ;-)

Ik dacht dat deze blog wel handig zou zijn, vooral omdat steeds meer jonge meiden en jongens op internet te vinden zijn. Eigen veiligheid komt altijd voorop en geloof me, als je één kans laat varen komen er nog genoeg andere in je leven!

Liefs, Kaylee

Reactie schrijven

Commentaren: 0